Etetés

Mielőtt magunkhoz veszünk egy cicát, az első amin el kell gondolkodnunk, hogy  mit adjunk neki enni. Ha tenyésztőtől vásároltuk, akkor könnyebb dolgunk van, mert kapunk tőle egy kis csomagot, amiben ad abból a száraz tápból és konzervből amit eddig evett a cica. Otthon etessük ezzel tovább, és mivel ez valószínűleg csak pár napra lesz elég, vásároljuk meg neki ugyanazt, amit a tenyésztő javasolt, még akkor is, ha a későbbiekben nem így, vagy nem ezzel szeretnénk etetni. Az elején épp elég változás neki, hogy új otthonba került, akár kölyök, akár felnőtt macskáról van szó, legalább az étrendjében ne legyen változás, had egye a megszokott ételét.

2-3 hét eltelte után kezdhetjük el átszoktatni arra a táplálékra, amivel mi szeretnénk etetni. Sajnos a cicákat átszoktatni egyik ételről a másikra, nem könnyű feladat. Ha a cica eddig pl.: Royal Canin  tápot evett, és mi magasabb hústartalmú táppal pl.: Acana-val szeretnénk etetni, akkor az átszoktatás a következőképpen történjen:

  • Tegyünk a tálkájába a régi megszokott száraz tápból, és tegyünk bele pár szemet az újból. Majd folyamatosan napról-napra növeljük az új táp mennyiségét a tálkában. Eltelik 7-10 nap is, mire már csak az új tápot kell a tálkájába tenni, és elhagyhatjuk a régit. Ha hirtelen történik a tápváltás, akkor a cicánk komoly, hosszan tartó hasmenést kaphat. Előfordulhat az is, hogy a cica eszi a megszokott tápját már, majd új zacskót bontunk, és attól is hasmenést kap. A zacskón nincs feltüntetve, de megváltoztatták az összetételét a tápnak, és a cica érzékeny gyomra, bélrendszere azonnal reagál rá. Ezért javasolt, hogy hiába adjuk ugyanannak a gyártónak ugyanazt a fajta tápját, már akkor bontsunk  új zacskót, mikor még van a régiből, és azt is 2-3 napig keverve adjuk.

Sokan úgy etetik a cicájukat, hogy egész nap kint van előtte a száraz táp, és mást nem is kapnak. Aztán vannak, akik a száraz táp mellé esténként adnak egy alutasakost, vagy konzervet. Vannak nyers hússal etetők is. Vannak, akik főznek a cicáknak. És persze vannak, akik a konyhai maradékokat adják.

Nézzük egyenként, és mindenki ott teszi le a voksát, ahol akarja, az ép ész helyes döntést tud hozni.

  1. Sokan preferálják a nyers húsos etetést. Valóban jó megoldás, de biztonságosan nehezen kivitelezhető. Nyersen sertéshúst adni tilos! A sertéshúsban található aujeszky vírus emberekre ártalmatlan, de a cica, ha megfertőződik vele 24 óra alatt belehal. Ezért semmilyen esetben se adjunk nyers sertéshúst!!! Sajnos ma Magyarországon erre nem vizsgálják az emberi fogyasztásra szánt sertéshúst, mert embereknél nem okoz panaszt. Ugyanez a vírus megfertőzi a vaddisznókat is, tehát így a nyers vaddisznó hús sem megengedett! Nyersen csirkét szoktak adni, de ez sem veszélytelen. A nyers csirkehústól szalmonellát kaphat a cica. Ráadásul, ha hentesnél vesszük, és ugyanazon a deszkán ugyanazzal a késsel vágta, amivel előtte a sertést, akkor a csirkehús is megfertőződhet aujeszky vírussal. A nyers csirkehúsos etetés teljes biztonsággal csak akkor kivitelezhető, ha mi magunk otthon vágjuk a csirkét, és tudjuk, hogy friss, nem lesz tőle szalmonellás a cica, és nem találkozott sertéshússal. Szoktak adni még nyersen nyulat és marhát. Ezek is hasonló veszélyeket rejthetnek magukban.
  2. Az alutasakosakat és a konzerveket vehetjük egy kalap alá. Szaftos, illatos, finomnak tűnik. DE mi van benne valójában? Olvassuk el a csomagolásán. Az egyik legjobbnak hitt, és szinte legdrágább prémium táp gyártó cég alutasakosa 125 gramm 400 Ft, és a hústartalma 4%. A többi összetevője hulladék, szója és levegő, víz. Próbáljuk meg, hogy kint hagyjuk egy napig egy tálkában olyan helyen, ahol a cica nem fér hozzá. Estére a guszta kis falatkák kiszáradnak, és morzsák maradnak a tányérban. Tápértéke 0 ennek az ételnek, és az a 4% hús is csirkebőr volt, és a kakas taréja beledarálva.  Vannak magasabb hústartalmú konzervek is, ezeknek valamivel nagyobb a  tápértékük, de a lényeg, hogy csak konzervvel etetni szintén nem egészséges a cica számára.
  3. A száraz tápok kényelmesek, szinte mindenki ezzel etet. Gyorsan tálalható, kint lehet hagyni egész nap, nem romlik meg, a cicák szeretik, igaz, legtöbbször csak azt az egy fajtát, amihez hozzá lettek szoktatva. Miért is ne etetnénk ezzel? Praktikusnak és jó megoldásnak tűnik. A tenyésztő is ezt javasolta, a szomszéd is ezzel etet… DE nézzünk kicsit a dolgok mögé. A száraz tápok között óriási különbségek vannak.
    • Léteznek olyan kis állateledel boltok, akik árulnak száraz tápokat, 50 kilós zacskókból kiméregetve kilónként. Márkájuk sincs, az összetételükről pedig végképp nincs fogalmunk. Ez a legrosszabb, amit választhatunk. Figyeljünk arra is, hogy sokszor márkás tápok zacskójából árusítják az olcsó, rossz minőségű tápokat, jónak eladva.
    • Léteznek a komolyabb állatáruházakban, hypermarketekben kaphatók, akik támogatnak macskakiállításokat, szerveznek nyereményjátékokat, a csapból is ők folynak, hát még a TV-ből, és véleményük szerit, a macskák csak az ő terméküket vásárolnák. Ez egy másik kategória, azért jobb, mint a márkátlan hulladék, és általában a cicák szeretik is a termékeiket, falják, imádják, függnek tőle… mint mi emberek a colától, a dohányzástól és a kábítószertől.  Elképzelhető, hogy a cicák bizonyos tápjait is úgy rakják össze, hogy függőség alakulhasson ki, és ne kelljen neki már más táp, se más étel – már a levesből a főtt hús sem ízlik, csak az az egy bizonyos macskatáp.  Ezek a középkategóriás tápok, áruk kb. 300g 350 Ft.
    • A száraz tápok harmadik kategóriája, amik -ha már száraz táp közül kell választani-, a legjobbak, a prémium minőségű és árú tápok. Itt Magyarországon 2-3 olyan van, ami minden további nélkül nagy állatáruházakban beszerezhető, a többi fajta prémium táp pedig interneten keresztül rendelhető. Ha már választanunk kell, akkor ezek közül válasszunk, de kizárólag ezzel etetni nem javasolt. Áruk nagyjából 400g 1500 Ft. (nagyobb kiszerelésben kb. 2000 Ft/kg)

Bármelyen minőségű száraz tápot választunk, mindegyikre igaz, hogy a macskák veséjét tönkre teheti, ha nem iszik mellé eleget a cica. Ennek a kémiai folyamatát, az itatás menüpontban részletezzük, de a lényeg az, hogy először különböző vesekövek alakulhatnak ki attól, hogy a macska nem tud eleget inni mellé. Majd a besűrűsödött vizelet túlterheli a veséket, a májat, és előbb utóbb a veseműködés leáll. 4-6 éves cicáknál sajnos ez már gyakran előfordul az utóbbi 20 évben. Mióta is terjedt el a száraz tápos etetés?

Joggal vetődik fel a kérdés mindenkiben, hogy mivel etessünk akkor?

Hisz még az állatorvos is a száraztápot javasolta. Igen, persze, mert ő is haszonnal árusítja azt.

A „száraz táp a legjobb” szlogen, a tápgyártó cégek jelmondata, és az ő lobbijuknak köszönhetően terjedt el ennyire. Azért egy kicsit gondoljunk bele, a házi macska mióta is él az ember mellett? 10000 éve él a macska az ember társaságában, és kb. 4000 évvel ezelőtt kezdték el háziasítani. És mióta van száraz táp gyártás? 20 éve? Mit ettek a közbe eső pár ezer évben a macskák, amíg nem kezdett el néhány profitorientált cég tápot gyártani? Most, miután a rózsaszín köd felszállt a szemünk elől, akkor nézzük meg, mit ettek a macskák több 1000 éven keresztül.

Mivel házi macskának hívják, ezért nyilván a ház körül evett és megette a házi kosztot, és a ház körül sündörgő egereket.

Ez így majdnem helyes is lenne a mai napig, de azért némi kiigazítást, magyarázatot igényel.

Ha az 1900-as évek elején egy cica megfogott egy egeret, és megette, ritka volt, hogy az az egér mérgezett lett volna. Ma viszont, ha már csak kis matatást hallunk a garázsban, máris teleszórjuk egérméreggel. Jobb esetben úgy, hogy a cica ne férjen hozzá a kirakott méreghez. Azonban, ha az egér megeszi, és elkapja őt a cica, sajnos a cica is elpusztul a méregtől. Így ma a modern társadalomban, már ne „biztassuk” a cicánkat arra, hogy egeret fogjon. Bár ösztönszerűen biztos meg akarja fogni, de ha tele a hasa, nem eszi meg. Jobb esetben haza hozza a küszöbünkre, kedvesen megmutatja, hogy ő mit fogott, dicsérjük meg, vegyük el tőle, és adjunk neki egy tál rendes ételt helyette.

egercsapda

Élvefogó egérfogó

Ha mi nem mérgezzük az egereket, hanem humánus módon, a képen látható élve fogó egércsapdát használunk, akkor sem lehetünk biztosak benne, hogy két házzal arrébb a szomszéd mérgezi-e az egereket. Sajnos ezen a téren nem lehetünk nyugodtak egy kijárós cicánál, ezért is szokás felelős gazdinak lakásban, vagy zárt kertben tartani a cicáját (nem ketrecben!!!). Azonban a zárt kertnél is léteznek olyan kis rések, ahol egy egér befér, ezért nem árt ilyen élve fogókat letenni ellenük.

A házi kosztos etetés a legjobb, de ez alatt ne azt értsük, hogy mindenféle maradékot elé dobunk, és azt eszi a kis kedvencünk. Ennél azért jóval többről van szó.

Van néhány dolog, amit tilos enni a cicának, és ezt szigorúan be kell tartani, hogy biztosan ne ártsunk neki, ne adjunk olyat a konyhából, amiről nem is gondolnánk, hogy egy cica beteg lehet tőle. Ezeket a Táplálás–>Tiltott ételek menüpont alatt olvashatjuk, itt csak a legfontosabb tévhitre hívjuk fel a figyelmet.

Ne adjunk a cicának szilánkosan törő csontot. Főleg apró csontokat szoktak adni, pl. csirke szárnyból, de ezek szilánkosra törhetnek, és átszúrják a gyomrát. A cicát ilyen esetben meg kell műteni, ha még időben sikerül orvoshoz vinni. Az a pár falat csont, még ha szívesen is rágcsálja, nem ér annyit, hogy kockáztassuk az életét.

Ha valakinél nincs ételmaradék, vagy az adott ételmaradék pl. RealNature_Katze_FreshWateregy csípős kolbászos lecsó, aznap a maradék nem megfelelő a cicának, ilyenkor magunk is könnyen elkészíthetjük a cicának az ennivalót. A jó minőségű tápoknak (száraz, konzerv) az összetevőit megnézve ideális, ha  min. 70% húst és 30% zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak. Tartósítószer, állományjavító és színezékmentesek legyenek. Csak olyat vegyünk meg, amelyiken feltüntették, hogy a fehérje milyen állatból származik. Láthatjuk tehát, hogy a jó minőséget előállító tápgyártók is húsból és zöldségből, tehát köretből állítják össze a terméküket. Mi sem sétálunk be napi szinten a gyógyszertárba ‘A’, ‘D’ vagy ‘C’ vitaminért és fogyasztjuk rendes étel helyett pasztillaként, hanem elmegyünk a piacra és veszünk répát, májat, paprikát. Ezt alapul véve, nézzük, hogyan készíthetjük el otthon egészséges alapanyagokból a cicák étrendjét.

Az étel mindig húsból és köretből álljon:

A hús lehet

    • főtt csirke (mellfilé, combfilé),
    • főtt marha (comb, lábszár, felsál),
    • főtt sertés (comb, karaj),
    • főtt belsőségek (máj, szív),
    • sült szálka mentes hal.

Szigorúan  jól megfőzve, sütve mind! Véres, nyers részek ne maradjanak benne.

A köret lehet:

    • főtt rizs,
    • zöldség nyersen: uborka lereszelve, saláta levelek apróra összevágva,
    • zöldség párolva: répa, padlizsán, cukkini, brokkoli, sütőtök (sütve),
    • gyümölcs: alma lereszelve, körte lereszelve,
    • főzelék: tök, spenót, sóska, borsó, répa.

Ha borsófőzeléket adunk, akkor nyomjuk át botmixerrel vagy villával, hogy a borsó héja megrepedjen és meg tudják emészteni a cicák. Olyan ételeket ne adjunk, amik puffasztanak. Pl: bab, lencse, káposzta, retek, karalábé, paradicsom, ez mind kerülendő. Ezen kívül még a kukorica sem javasolt, mert nem tudják megemészteni és olyan formában távozik, ahogy megették.

Azért, hogy az étrend változatosabb legyen, adhatjuk a következő ételeket is, de ne napi rendszerességgel, hanem csak alkalmanként:

  • Ugyan a tehéntej laktóz tartalma miatt nem javasolt, de laktózmentes tejet, vagy kecsketejet adhatunk időnként a cicáknak. Valamint létezik kifejezetten macskák számára előállított tej, ami szintén jó, mert taurint tartalmaz, ez pedig a cicák számára egészséges nélkülözhetetlen.
  • Kefirt, joghurtot, sajtot, túrót nyugodtan adhatunk a cicának.
  • Ezen kívül tojással is kínálhatjuk, de ezt is meg kell főznünk/sütnünk a tálalás előtt.
  • Esetenként adhatunk köretnek krumplit is és tésztát is, de ezek csak ritkán kerüljenek az „asztalra”.
  • Fontos a cicának a máj is, az A és D vitamin tartalma miatt, viszont ebből nem szabad sokat adni (kb. 2-3 hetente egy alkalommal), így egyszerre csak keveset főzzünk meg vagy főzés után fagyasszuk le.
  • Azért, hogy a macska a fogát is használja, adhatunk neki főtt csirkenyakat, csirkefejet, csirkelábfejet a szilánkosra törő hosszú csont nélkül. A fejről a csőrt, a lábról a körmöket vágjuk le, főzzük meg és már tálalhatjuk is.

Érdemes havonta 1x bevásárolni. A hűtőben a főtt húst, főtt rizst, főzelékeket lefagyasztani, és akkor nincs rá gondunk egy ideig. Minden nap kiveszünk egy adag húst és köretet este a hűtőből, reggelre kiolvad, forró vizes fürdőben megmelegítjük, vagy egy tányéron a sütőben, és már ehetik is a cicák. Vigyázzunk, ne legyen forró!

Ha a köret elfogy a hűtőből, csak hazafelé a bevásárlásnál bedobunk egy almával többet a kosárba, és máris megvan a cicánknak a következő napi köret. A főzelékeket megvehetjük készen, de azokban sajnos mindig van hagyma, fokhagyma, fűszerek, amik a cicák számára nem ideálisak. Ha mi magunk készítjük el, akkor minden fűszer és hagyma nélkül főzzük meg nekik.

FŐZÉSKOR NE TEGYÜNK BELE SÓT SEM: SE A FŐZELÉKBE, SE A RIZSBE, SE A HÚSOKHOZ, mivel a macskának nincs verejtékmirigye, és nem tudja kiválasztani.

Vésztartaléknak legyen otthon mindig üveges baby étel, pl:  finom főzelék, sütőtökpüré, és néhány olyan cicáknak való tiszta húsból készült konzerv, mint pl: Moments, ami alkalmas akkor ha,

  • elfogyna a fagyasztóból az étel, vagy
  • néhány napra elutazunk és ismerősnek ezzel egyszerűbb etetni, vagy
  • este elfelejtjük kivenni a fagyasztóból, és reggel egy éhes cicacsapattal állunk szemben.  🙂Moments 27-ttt

Egy felnőtt cicát naponta elég egyszer etetni, adjunk neki reggelit bőségesen. Ez kb. 12 dkg húst és 10 dkg köretet jelent, amit a nap folyamán apránként elfogyaszt. Este kapjon néhány jutalom falatot, nagyon szeretik például a képen látható szárított halacskát, amiből pár darabot adhatunk neki vacsorára.

halacska

A kölyök cica etetése ettől eltérő, mert neki kb. egy éves koráig szükséges, hogy reggel-este is kapjon enni, így napi kétszeri komplett étkezést kell a számára biztosítani.

Első hallásra, olvasásra az emberek reakciója mindig az, hogy az én macskám ezeket nem enné meg. Nem is úgy kell elkezdeni az etetést, hogy ma még száraz tápot kap, holnap meg főtt répát. Az átszoktatás hetek alatt történik, egy lassú folyamat, de ha el sem kezdjük, sosem fogja ezeket az ételeket szeretni.

Eleinte tegyünk a száraz tápjára egy kis főtt husit, egy negyed reszelt almával. Vágjuk a húst apróra, és jól keverjük össze a reszelt almával meg a táppal, hogy ne tudja kiválogatni. Ha elsőre nem is kezdi el enni, ne adjunk neki mást. Higgyük el, másnapra megeszi. Ha ezt a keverési arányt már megszokta a macska akkor növeljük a hús és köret arányát napról napra, majd teljesen hagyjuk el a száraz tápot. Ha mindezt nyáron csináljuk, akkor azért ne hagyjuk kint a tányérjában a húst 24 órán keresztül a melegben. Hagyjuk egy órát előtte, majd tegyük hűtőbe és ne adjunk neki mást enni, majd pár óra elteltével ugyanezt tálaljuk neki, ha akkor sem kéri, akkor másnap reggel is. Arra ügyeljünk, hogy a hűtőből időben vegyük ki, ne legyen hideg az étel mikor a cica elé tesszük. Vegye át a szoba hőmérsékletét, mert sajnos így összekeverve a húst, reszelt almát, meg a száraz tápot nem nagyon lehet a sütőben melegíteni. Esetleg a vízfürdő még olyan módszer lehet, amitől az alma is ehető marad melegítés után.

Higgyük el, hogy előbb utóbb éhes lesz, és meg fogja enni (2-3 nap). Türelmesnek, következetesnek és kitartónak kell lennünk, hogy ne adjunk más eledelt a cicának.

Íme a bizonyíték, hogy megeszik a főtt húst, és reszelt almát, pedig kölyökként ő is táphoz volt szoktatva:

Néhány fotó arról, hogy milyen ételt adhatunk a cicának:

tokFottSertes

Tökfőzelék főtt sertéshússal

UborkaFottMarha

Reszelt uborka főtt marhahússal

spenotSultPangasius

Spenótfőzelék sült pangasius hallal

SalatakeverekFottSertes

Salátakeverék főtt sertéshússal

RepaFottMarha

Párolt répa főtt marhahússal

madarsaliFottMarha

Madársaláta főtt marhahússal

Sprotni és uborka

Sprotni és uborka

DSC_0123

Főtt máj rizzsel

DSC_0097

Főtt sertés almával

Baby étel, konzerv tálba

Babyétel és Moments konzerv

Baby étel, konzerv 2

Babyétel, konzerv

 

14 thoughts on “Etetés

  1. Visszajelzés: Megérkezett! :-) | Mindent a Maine Coonról

  2. Ha úgy döntök, hogy a kiscicámat házi koszttal szeretném etetni (úgy értem, egy éves kora előtt rászoktatom), akkor mire kell figyelni? Kellenek neki vitaminok? És mekkora legyen a mennyiség? Mivel minden nap főzök, ez lenne a legkényelmesebb etetési mód, ráadásul néhány tápgyártó elég durva kísérleteket is folytat állatokon és nem arra gondolok, hogy kóstolócicákat bérelnek fel. Illetve a felnőtt macskák esetében mennyire szentírás az általad megadott mennyiség? Hiszen a MC-k között is vannak kisebb, nagyobb példányok, valamelyik aktívabb, valamelyik kevésbé. És mennyire elképzelhető ezeknek az etetési módoknak a keverése? Akkor is kell vmilyen táplálékkiegészítő?

    • Szia Niki,

      A legjobb döntés, amit tehetsz. 🙂 Nekem szerencsés volt a helyzetem, mert az én cicám majdnem mindent megeszik (sütőtököt egyelőre nem), így aztán csak arra kellett figyelnem, hogy a mértékletesség meg legyen tartva. Ne egyik napról a másikra álljak át, hanem ahogy a cikkben is van írva, fokozatosan. Könnyű volt még olyan szempontból is, hogy én a kezdetektől kezdve erre készültem. Mikor a cicát elhoztuk, már a 2. héten adtam neki egy nagyon pici főzeléket, hogy egyáltalán megeszi e, és imádta. 🙂 Kicsit nehezebb annak, aki már hónapok vagy évek óta táppal etet, mert a cicánál már kialakult egy függőség, főleg, ha valami gyengébb minőségű tápot kapott. Persze ebben az esetben sem lehetetlen az átszoktatás, csak picit több időt vesz igénybe.
      Vitamint én adok neki, LAVET csonterősítőt, algás multivitamint, Gimpet malt-soft szőroldót. Plusz még szárított halacskát. De jó még a szárított marhaszív is. A lavetet az állatorvos ajánlotta. A szárított halacska pedig jó jutalomfalatnak is. Tök jó, mert nincs benne semmi más adalék. Sajnos sok ilyen nasiba tesznek sót, meg minden egyebet…mindig el kell olvasni az összetevőket.
      Lassabb ütemben fog a cica nőni, mintha tápon élne, de ez nem is baj, több ideje van a csontoknak, ízületeknek stb. kifejlődni, nőni.
      A bébicicák többet esznek, mint a felnőttek. Az enyém reggel is kap 10 dkg husit+10 dkg köretet és este is. Tehát majdnem 2x annyit eszik, mint egy felnőtt cica. Van olyan köret, aminek kisebb a fajsúlya, azt úgy szoktam, hogy szemre nézem, hogy kb annyi legyen, mint a husi. Pl a saláta. Egyébként ki kell tapasztalni, mert tényleg minden cicának másak az igényei. Sőt egy cicának is változik télen-nyáron. Hol többet, hol kevesebbet kell neki adni. Ha oda teszed neki a kajcsit és látod, hogy nem eszi, csak megszagolja és ott hagyja, vagy nem eszi meg mindet kb. 2 órán belül, akkor nyugodtan tedd el előle. Nyáron amúgy sem lehet a husit kint hagyni sokáig. Előbb-utóbb kialakulnak a szokások és fogod látni, hogy milyen adagra van szüksége.
      A házi kosztnál figyelni kell arra, hogy vannak olyan ételek, amiket a cicák nem ehetnek. Hamarosan elkészül az a lista is. De addig is említek párat. Nem ajánlott a hagyma, se főve, se nyersen. A sós, csípős, fűszeres ételek sem. Legjobb, ha minden natúron sütsz, főzöl neki. A puffasztó ételek is kerülendőek, erről írtunk itt a bejegyzésben. Pl: bab, káposzta, lencse. Májat lehet adni, de csak korlátozott mértékben. Csoki, cukor is tilos. Nincsenek is olyan receptoraik, amik az édes ízt érzékelik. A gombafélék sem ajánlottak.
      Ezen kívül is van még 1-2, de ezek nem a főzéssel kapcsolhatóak össze, ezekről és a miértekről írunk majd a Tiltott ételek menüpontban.
      Az, hogy keverheted e a kettőt: Az általunk ajánlott etetési rendben is szerepel konzerv (nem mind1 milyen), erről olvashatsz még a „Cicavásárlás–>Mennyiért” menüben. A száraz táp nem ajánlott, mert bár látszólag sokat iszik a cica, de sosem tud annyit, amennyire a táp mellett szüksége lenne. Tény, hogy praktikusabb, főleg nyáron, de nagyon sok kárt tud csinálni, ami miatt nem éri meg kockáztatni.

      Írj bátran, ha van még kérdésed. 🙂

      • Köszönöm szépen! Én tegnap adtam neki először főtt marhahúst zöldséggel, de nem nagyon tetszett neki az ötlet. A tenyésztőjénél állítólag evett már zöldséget, és ahogy láttam, a répát és a rizst szépen megeszi. Az egészhez hozzákevertem neki egy kanálnyi konzervet, hogy egyáltalán egyen belőle, de meg kellett várnom, míg megéhezik. Nekem pont az a tapasztalatom, hogy keveset eszik a cica, ha 100 g körül eszik egy nap, akkor sokat mondok, pedig száraztáp mindig van előtte, vagy esetleg a lakás különböző pontjain elrejtve (ha esetleg nem vagyok itthon, ne unatkozzon és ne éhezzen a cica). Eleinte mi inkább száraztáppal etettünk, abból tényleg keveset eszik és csak hébe-hóba, csak most kerültek elő a főtt húsok és konzervek.
        Gabonát akkor ehet a cica? Azért kérdezem, mert sok tápgyártó ezzel tölti fel a tápjait és az a nagy szám, ha egy táp gabona- és szójamentes. De ha a cicát eredetileg a magtárban levő egerek levadászására használták, akkor mégis fogyaszt közvetetten… A főzelékeket akkor liszttel sűrítitek be?
        Próbálom ahhoz szoktatni, hogy sokat igyon. A fürdőbe kitettem neki pancsolni egy lavór vizet, és úgy melegítem meg a vacsiját, hogy egy kis forró vizet öntök hozzá.

  3. Kedves Niki!

    A hozzászoktatás lassú folyamat, amit most eszik a cicád, eleinte keverd kevés házi koszttal, aztán napról napra picit kevesebb legyen a táp, és több a házi koszt.
    Hetekig elszórakozol ezzel, de hidd el, előbb utóbb éhes lesz, és meg fogja enni.
    Nekem talán 2 nap volt a rekord, amíg nem ettek, utána „ráfanyalodtak” a főtt marhahúsra a táp helyett.
    Ő ki fogja bírni két nap nem evés nélkül, képzeld mikor a kijárós házi cicák párzanak, akkor több napig is nem esznek, szóval nyugi.
    Ha közben Te nem bírod ki, és megsajnálod, és adsz neki simán csak száraz tápot, vagy bármi mást amit szeret és nem házi koszt, hogy egyen, akkor elrontottad és kezdheted elölről az egészet, szóval ne!!!

    Nekem a két cica reggelire megeszik egy hatalmas kígyóuborkát nyersen lereszelve 25 dkg főtt husival.
    Sokszor kapnak friss zöldséget, salátát, almát, répát nyersen. Bár én ennék ilyen egészségesen. Nem adok nekik semmi vitamint, szerintem az emberek nagy része nem eszik annyi friss zöldséget mint a macskáim, és mégsem szed mindenki vitaminokat. Legjobb a természetes vitaminbevitel. Ettől még ha Te úgy érzed, hogy akarsz adni neki, akkor nézz körül, igazán jót én nem találtam, mind olyan, hogy van benne vitamin, meg sok szemét mellette. Talán a Lavetet próbáld meg.

    A mennyiség az változó, neked kell kitapasztalni. Nekem a két cicának (5,5 és 9,5 kg) kell a 25 dkg husi, és köretnek két alma, vagy két nagy répa, 5 levél saláta, egy kígyóuborka, egy adag főzelék pl. főzelékfalóból, vagy főzve 20 dkg rizs. Ezeket a mennyiségeket szoktam kettőjüknek adni, és csak reggelit kapnak. Ha még kölyök, akkor adjál neki vacsorára is egy keveset. Az enyémek már 2 és 3 évesek, és elég nekik a napi egyszeri étkezés.
    Nekem ez am ennyiség vált be, ez pont annyi, hogy megeszik, de mindig marad pár falat belőle, tehát biztos vagyok benne, hogy jól laktak, és amit meghagytak, az a kevés is elfogy 1-2 órán belül.

    Én gondoltam arra, hogy reggel adom nekik a megszokott házi kosztot, és vacsorára meg kapjanak kevés száraz tápot. Sajnos az enyémek allergiások a száraz tápra, így nem kísérletezek velük, de tartok tőle, hogy mivel a száraz tápokra rá vannak kattanva, akkor nem ennék meg reggelire a tökfőzeléket, hanem megvárnák a vacsorára kapott maréknyi száraz tápot.
    Ez szerintem macskánként is változó, próbáld ki, ha így szeretnéd etetni. Azt azért tudnod kell, hogy a száraz tápos etetés mellett két dolog szól, hogy a sok hulladék mellett vannak benne vitaminok is, és kényelmes. MINDEN MÁS ELLENE SZÓL!
    Utolsó kérdésedre válaszolva, hogy ehet-e gabonát a cica, én azt tudom mondani, hogy mivel ez nem egy tudomány, amiben valami vagy fekete vagy fehér, és kevés megbízható információ van erről, így csak a saját etetési tapasztalatomból tudok neked beszámolni, amit próbáltam a józan ész alapján összeállítani. Én nem adok nekik kifejezetten szénhidrátot. Nincs betervezve a napi étkezésükbe. Viszont, ha néha pizzát rendelek, akkor annak az üres szélét megeszegetik, inkább eljátszanak vele. . . .
    Vagy ha palacsintát sütök, akkor egy negyed palacsintát megesznek, több nem kell belőle egyiknek sem. Szóval így néha adhatsz nekik, keveset, egyszer egyszer főzz ki pár szem tésztát a hús mellé köretnek, de ne legyen belőle rendszer. Mivel a cica ragadozó állat, a kis gyomra nem a szénhidrát emésztésére alakult ki. Hozzá teszem Anyukám cicájának a kedvence a krumplis tészta volt, és 6 éven keresztül ette, imádta, és nem lett tőle baja, nem volt hasmenése, és szép nagy, erős, csupa izom cica volt, Sajnos el kellett altatni szegényt, kijárós cica volt, és össze szedett valamit. Szóval teljesen egyéni a dolog. Hozzá teszem, még mindig jobb, ha néha tésztát adsz neki, mintha csak száraz táppal etetnéd.
    Ha bármiben tudok még segíteni, írj bátran!

  4. Szia, a csirkemaját csak főve vagy lehet nyersen is adni a cicának ?
    Kb 12 éves a cicánk, (az utcáról került hozzánk), fogyott az utóbbi időben, elvittük orvoshoz, vérvétel, röntgen, kiderült, hogy a májfunkciók nincsenek rendben. Vitaminos, (hepatoprotektor) szirupot irt fel az orvos, nagyon nehezen adjuk be neki, csak kevés jut el a szájába, azt is kinyálazza. Kapott még egy diétás tápot, aminek müzli szaga van, sajnos meg sem kostolja. Úgy döntöttem , hogy a tápok helyett inkább frissen főzök rá, igy találtam meg ezt az oldalt. Sok hasznos infohoz jutottam. Vajon a cicáknak is diétáznia kell ha májbetegek ? Ebben tudnál-e segiteni ?

  5. A szirupot fecskendővel nyomd be a szájába, egész hátul tedd be a szájába a fecskendő végét.
    Én is volt, hogy adtam nekik minden féle szirupokat, ellenkeztek, de simán lenyelték így.
    Tekintve, hogy én félek a nyers húsos etetéstől, mindent megfőzök nekik.
    Vannak akik hívei a nyers húsnak, de én ezt nem támogatom.
    Rengeteg minden baja lehet a nyers hústól, szerintem jobb, ha megfőzöd.
    A cicád ha májbeteg, akkor azért módjával adjál neki húst.
    Nagyon fontos, hogy az étele nagy része inkább a köret legyen, és kevés legyen benne a hús.
    Akár csak az étel 20%-a legyen a hús. Az enyémek most felesben kapják a köretet és a húst és megeszik.
    Nehezebben eszik meg, ha kevesebb a hús benne.
    Ezt úgy tudod „kijátszani”, hogy összedarálod neki a húst a körettel, és akkor nem tudja kiválogatni.
    Nagyon fontos, hogy májbeteg cica sosem koplalhat, tehát valamilyen módon mindig el kell érned, hogy egyen.
    Érdemes otthonra venni Calopet pasztát, s ha nem tudsz beletuszkolni ételt, akkor ebből adj neki egy picit, ez sok energia, vitaminnal.
    Van májvédő konzerv táp is, csinálhatod azt is, hogy ebből teszel neki a ledarált házi kosztos ételhez, és akkor hátha szívesebben eszi.
    Más kimondott diéta nem kell, épp elég lesz ez a váltás neki. Embereknél májbetegség esetén ellenjavallott az alkohol, erős fűszer, só, dohányzás, de gondolom a cicád eddig sem élt ezekkel,
    Orvosoddal azért konzultálj, vagy ha gondolod megadom a mi orvosunk számát, most is őt kérdeztem, hogy segítsen Neked válaszolni.

    Ha bármiben tudunk még segíteni, írj bátran.

  6. Nagyon köszönöm a sok jó tanácsot ! Hál’ Istennek étvágya van, de nagyon válogatós. Amit a napokban adtam neki azt mind elfogyasztotta, eszik naponta 3 – 4 is. Csirkemell főve és főtt sárgarépa. Igaz fele-fele arányban, de lassan megnövelem a köretek arányát. A tegnap tonhal konzervet adtam főtt rizssel, megette de nem olyan szivesen mint a csirkemellet. Amúgy Erdélyből irok, Aradról. Az itteni állatorvos is adott abból a bizonyos májbeteg tápból, de azt csak megszagolta és egynapi éheztetés után sem akarta megenni. Van még belőle, arra gondoltam pici adagokban majd belekeverem abba amit szivesen fogyaszt. Megnézem nálunk kapható-e a Calopet paszta. És mégegyszer köszi !

  7. Sziasztok!Örülök hogy rátaláltam erre a szuper oldalra.Én forrásig főzött marhát adok a cicámnak rizzsel.sárgarépával,cukkinivel.Mivel csirkeallergiás csak ezt a húst kapja ,a kálcium bevitelt hogyan tudnám természetesen pótolni?Van egyéb más kiegészitőkre szüksége?a cicám 9 éves üdv Éva

  8. Kedves Éva!

    Nagyon örülök, hogy végre találkozom olyannal, aki szintén főz a cicájának, és nem táppal eteti.
    Nehéz elmagyarázni, hogy kb. 20 éve vannak tápok, előtte tisztességes házi kosztot ettek a kutyák, macskák, és mégis felnőttek, és nem értik meg az emberek, ragaszkodnak a táphoz.
    Még azt is megkockáztatom leírni, hogy egészségesebbek voltak a házi állatok, mint most.
    Értem én, hogy gyorsabb és kényelmesebb a táp, mint a főzött étel, a meki is az, mégsem eszünk azt minden nap.
    A tápos etetés sok mindenkinek jó, az állatorvosnak aki forgalmazza, a gyártó cégnek, aki vagyonokat keres rajta, de az állatoknak biztos nem jó.

    Sajnos az én cicáim is csirkeallergiások, ezért semmi féle szárnyast nem merek nekik adni.
    Én is adok nekik marhát, de csak marhahússal etetni nem jó dolog.
    Pontosan az okát nem tudom de nem szabad.
    Alapvetően azt gondolom, hogy a szélsőséges egyoldalú etetés soha nem jó.
    Én adok nekik marhát és sertést jól megfőzve, tökéletesen átfőve.
    Aztán egy fajta konzervet adok néha, ha lusta vagyok (heti1x), a Hill’s D/D vadhúsosát.
    Mikor megyek bevásárolni, néha, ritkán, havonta 1-2 alkalommal veszek nekik pangasus halat és megsütöm fűszer minden nélkül egy kis teflonban.
    Így azt gondolom elég változatosan etetem őket kapnak 4 féle húst.

    A köretek jók mellé, amiket írsz, én nem adok nekik minden nap mindent – ha jól veszem ki a tiédből . hanem egyik nap főtt zöldség, másik nap főzelék, harmadik nap rizs, negyedik nap nyers uborka a köret.
    Tehát ebben is a változatosságot tartom fontosnak.
    Bárcsak én ennék ilyen egészségesen mint a cicák. 

    Én semmiféle táplálék kiegészítőt nem adok nekik mellé. Lehet, hogy lehetne, kellene.
    Nem ismerek jó terméket, úgy gondolom, hogy elég változatosan etetem őket, szerintem egy ilyen könnyű vegyes étrendben benne van minden ami kellhet nekik, én magam sem szedek semmit.
    Persze ha találsz valami jó táplálékkiegészítőt cicáknak, amiben nincs szemét, színanyag és olyan cucc, amitől függővé válnak tőle, kérlek oszd meg velünk, mert mi is kipróbálnánk esetleg.

    Én azt látom, minden ilyen kiegészítő nélkül is egészséges, szép nagy cicák.
    A szedjünk mindig mindenre valami bogyót, szerintem a XXI. század betegsége. Embernél is, állatnál is.
    Persze ezt nem arra értem, mikor beteg valaki és elkerülhetetlen.

    • A Hill’s D/D-t időközben már nem adom nekik, mert teljesen megváltozott az összetétele. Most a Moments konzervet kapják, ha nagy ritkán elfogy itthon a főtt étel, vagy elfelejtek kivenni a fagyasztóból husit. A Momentsből is csak azt, amiben nincs csirke. Van tonhalas, kagylós, sok féle. Pár napja kaptak, egy dobozban volt 3 kagyló, és rendesen lehet látni benne a polip lábait, nem olyan aszpikos maszlag az egész. Olyan inkább mint a vizes lében úszó rio mare tonhal. Azért figyelni kell, mert tartok tőle, hogy egy idő után megváltoztatják ennek is az összetételét. . . . .

  9. Sziasztok!
    Én váltottam! Fantasztikus a változás! Egy másik cicánk lett, olyan mintha kicserélték volna! Eleven és mindig jó a kedve. A széklete pedig jó állagú, nem megy a hasa. Kérdésem az volna hogy még csak másfél éves, napi két étkezés van és így mennyiségben mennyit kapjon reggel, este? A világot megenné! Válaszotok köszönöm!

  10. Üdv.

    Utcáról fogadtunk be egy akkor 6 hetes kiscicát. Most lassan 8 hetes. Nő, mint a bolondgomba. Egyelőre csak alutasakos kaját kap és némi szárazat, mindkettőt szereti.
    Mennyi idős korától lehet elkezdeni adni neki főtt húst és zöldséget?

  11. sziasztok!
    nem kis ido volt meg elolvastam ezt a sok hasznos dolgot meg azért jegyzeteltem is keveset. mostanában vásároltam a cicát eleven jól van eszik iszik jatszik ahogy kell de nem tetszett a tapos ecetes meg a konzerv bar szereti! ki is fogom próbálni amiket olvastam mert hat csak Szakács vagyok de embereket etetni nem olyan mint egy cicát bar meg csak 9 hetes de megpróbálom

Szólj hozzá